3. Fanfest, slovenski festival fantazijske književnosti

Letnik 2019 je bil bogatejši. Poleg osrednjega vikenda, 21. in 22. septembra, smo izvedli še posebni dogodek, Post fanfestum, ki se je odvijal teden dni kasneje, 28. septembra.

Prof. dr. Zoran Živković je od tretje izdaje postal stalni glavni gost. Tako bomo od zdaj imeli še častne festivalske goste, ki bodo seveda povezani s pisanjem fantazijske književnosti.

Zahvale za podporo:

 • Mestni občini Celje se posebej zahvaljujemo za neposredno in tudi posredno finančno podporo projektu,
 • Knjigarni in antikvariatu Antika za prostor in finančno podporo.
 • ZKD Celje in JSKD OI Celje za logistično podporo, saj brez tega ni kakovostne izvedbe.
 • Vsem prostovoljkam in prostovoljcem za opravljeno delo.

Gostje (Fanfest in Post fanfestum)

 • Prof. dr. Zoran Živković (Srbija)
 • Aljoša Toplak
 • Andraž Benedik 
 • Andrej Ivanuša
 • Barbara Jelen
 • Domen Mohorič
 • Ivan Šokić
 • Ivana Myškova (Češka)
 • Jana Šnytova
 • Maja Mlakar
 • Marko Vitas
 • Tatjana Jamnik
 • Tihomir Jovanović Tika (Srbija)

Glasbeni gost:

 • Matej Krajnc

Likovni gost:

 • Dalibor Bori Zupančič

Program

Program se je začel ob 16.30 v Knjigarni in antikvariatu Antika (Kocbekova ulica 6).

Predstavitev zbirke Regia Fantastica 4 iz Srbije (Tihomir Jovanović Tika)

Srbski gost je predstavil regionalno zbirko, kjer objavljajo tudi slovenski avtorji. tema 4. številke je bil Arthur C. Doyle. Tika je imel kot urednik silno zahtevno delo, saj je z območja nekdanje države prišlo ogromno del. Nastala je lična knjiga, naslovnico je ilustriral priznani srbski ilustrator Željko Pahek.

Tika je povabil vse avtorje, da pišejo za naslednjo Regijo Fantastico, ko je tema Ray Bradbury. Vsi zagotovo poznamo Farenheit 451 in Marsovske kronike.

Kratka predstavitev revije Supernova 6 in 7 in nekaj o nagradah supernova

Bojan Ekselenski je predstavil Supernovi 6 in 7. V obeh je poleg slovenskih avtorjev še nekaj prevodov iz Češke, Srbije, Hrvaške in BiH.

Podelitev letošnjih nagrad supernova je potekala v znamenju izredne izenačenosti avtorjev.

Bojan je omenil tudi razpis za ZF zgodbo Časopisa za kritiko znanosti, kjer je opazil znatno večji kakovostni razmik, a je ena od zgodb dejansko izstopala po kakovosti.

Kratka predstavitev svežih knjižnih izdaj

Slovenska bera fantazijske literature je povsem na plečih samozaložnikov ali majhnih založnikov. Žal je v zadnjem letu izšlo malo knjig, a so vsebinsko raznolike, da bolj ne bi mogle biti. Miha Remec je skupaj z mlado Aleksandro Jelušič pri založbi Amiletti & Amiletti izdal Ptujsko trilogijo, ki je nadaljevanje odličnega Miterijena kodra. Gre za tri knjige, ki bodo vsakogar presenetile s svojim specifičnim jezikom in idejo. V letu 2019 je Bojan Ekselenski izdal zbirko kratkih zgodb To se lahko zgodi tudi vam in mozaik roman Usode na kredit. Mogoče je še kaj izšlo, a nam je, navkljub iskanju po cobissu, ušlo iz "radarjev".

Kratka predstavitev portala znanstvena-fantatsika.si in dogajanje na sceni in možnost sodelovanja pri vsebinah na portalu.

Ivan Šokić je predstavil prvo leto delovanja portala in se posvetil izzivom, ki temeljijo na petih ključnih besedah, iz njih nastanejo kratke zgodbe, miniature, med 250 in 500 besedami. Prvi odzivi so pozitivni.

Osrednji program s začetkom ob 19.30 v Celjski kulturnici, Gledališki trg 4.

Osrednji javni dogodek se je dogajal v Celjski kulturnici. Stene celjske kulturnice je krasila razstava Daliborja Borija Zupančiča, Skice za psevdohibridne portrete.

Začeli smo z uvodnimi nagovorom predsednika CLD Bojana Ekselenskega.

Slavnostni govornik, predsednik DZ RS mag. Dejan Židan je poudaril pomen kulture za Slovenijo in omenil dvig proračuna Ministrstva za kulturo ter uvedbo t.i. kulturnega evra.

Sledila je kratka predstavitev prof. dr. Zorana Živkovića, spoznali smo predvsem njegove akademske začetke, ki so bili posvečeni znanstveni fantastiki. V tem obdobju je nastalo nekaj pomembnih teoretičnih del o ZF. Profesor pa je poudaril, da nikoli ni pisal ZF proze. Pravzaprav je svojo prozo postavil v kontekst nove fantastike, ki se šele poraja.

Poudaril je, da je 20. stoletje pustilo dva velika trenda - ZF in magični realizem. Obe vrsti sta ostali v 20. stoletju in v 21. stoletje ne prinašata ničesar novega.

Sledil je ogled dveh kratkih filmov, posnetih po zgodbi prof. Živkovića.

Med kratkim odmorom sta festival pozdravila še Živko Beškovnik, predsednik ZKD Celje in Dalibor Bori Zupančič, avtor razstave ilustracij Skice za psevdohibridne portrete.

Sledila je odprta panelna diskusija:

Poti in stranpoti sodobne fantazijske literature. Pri nas je še veliko nejasnosti, kaj je in kaj ni sodobna fantazijska literatura, zlasti takšna, namenjena zahtevnejši publiki. Debata je tekla o trendih in tem, kaj je fantazijska književnost.

Zaključili smo z družabnim večerom.

Nekaj slik:

Nedelja, 22. 9. s pričetkom ob 10h v Celjski kulturnici

Prof. dr. Zoran Živković: Delavnica Kako zaključiti (fantazijsko) zgodbo?

Kolikokrat se vam zgodi, da ne veste, kako bi zaključili zgodbo? Prof. Živković nas bo na pot odličnih zaključkov peljal s pomočjo zanimive metode. Katere? Prof. Živković je lepo predstavil, kako zaključiti zgodbo. Ni ga čez prakso ...

Več slik vikend dogajanja ...

Še nekaj ...

Sobota, 28. 9. s pričetkom ob 19h v Celjski kulturnici - Post fanfestum

Zadnje dejanje Fanfesta je bilo posvečeno gostovanju češke pisateljice Ivane Myškove v družbi letošnje Sovretove nagrajenke, Tatjane Jamnik in bohemistkinje Jane Šnytove (obe iz KUD POlice Dubove).

Gostovanje je nastalo v okviru evropskega projekta Ustvarjalna Evropa in podporo Češke ambasade.

Predstavili smo zbirko kratkih zgodb Bele živali so pogosto gluhe. Gre za zbirko zgodb, ki v marsičem "dišijo" po Kafki.

Predstavitev je glasbeno popestril glasbeni gost festivala - Matej Krajnc. Navdušil je s svojim Samopostrežnim grofom. Hja, tudi Ulrik mora v trgovino ...

Mogoče kot zanimivost, v publiki je bila tudi letošnja Veronikina nagrajenka, Alenka Jovanovski, ki bo gostja CLD v sredo, 22. januarja 2020, ko bo predstaviola svojo nagrajeno pesniško zbirko (malce EPP za naprje ne škodi).

Več slik ...