Začetek legende - Fanfest 1

Slovenski festival fantazijske književnosti

Celje je gostilo prvi slovenski mednarodni festival fantazijske književnosti. Organiziralo ga je Celjsko literarno društvo. Festival je del regionalnega literarnega povezovanja in so sodelovali tudi gostje iz treh držav regije:

  •  mag. Dragić Rebrenović (Črna gora)
  • Uroš Vukićević (Črna gora)
  •  Mirko Grdinić (Hrvaška)
  • mag. Tamara Babić (Hrvaška)
  • Tihomir Jovanović Tika (Srbija)
  • prof. dr. Zoran Živković (Srbija)

Nekateri vabljeni gostje so bili zadržani, pa so na koncu Slovenijo zastopali:

  • Andrej Ivanuša,
  • Bojan Ekselenski,
  • Maja Mlakar
  • dr. Marko Vitas.

Vse dejavnosti je povezoval Bojan Ekselenski, predsednik Celjskega literarnega društva

Glavni gost festivala

Glavni gost festivala je bil priznani in svetovno uveljavljeni prof. dr. Zoran Živković, največkrat prevajani še živeči srbski avtor. Literarni kritiki po svetu ga uvrščajo med največje pisatelje zadnjih desetletij in je prejemnik množice različnih literarnih nagrad. Po njegovih delih so snemali nadaljevanke in radijske igre (napr. BBC). V slovenščino imamo prevedenih 7 njegovih knjig.

Program festivala

soboto, 11. 11. 2017 - 11:00 - Dvorana ZKD, Gregorčičeva 6

V soboto dopoldne smo imeli panel o regionalnih festivalih fantazijske književnosti, kjer so gostje iz tujine predstavili svoje festivale. V nadaljevanju je bil panel o znanstveni fantastiki. Profesor Živković je izpostavil, da je 20. stoletje prineslo dve veliki literarni smeri – magični realizem in znanstveno fantastiko. Obe smeri sta ostali v 20. stoletju in sta v 21. stoletju vse bolj nišni literarni smeri.

soboto, 11. 11. 2017 - 16:30: Promocije (Knjigarna in antikvariat Antika)

Sobotno popoldne smo v butični Knjigarna Antika začeli s predstavitvijo 3. številke Supernove, edine slovenske literarne revije za fantastiko (spekulativno fikcijo), namenjeno odrasli in zahtevni publiki. V reviji objavljajo avtorice in avtorji iz 11 različnih držav, mnogi so dobitniki različnih literarnih nagrad. Nadaljevali smo z pomenom in vlogo butičnih knjigarn za domačo odraslo domišljijsko literaturo, zaključili pa s predstavitvijo literarnih rezultatov (zbirk) festivalov fantazijske književnosti v regiji. ZBirke so predstavili g. Grdinić iz Hrvaške, g. Rebrenović iz Črne gore in g. Jovanović iz Srbije.

soboto, 11. 11. 2017 - 19:30: Osrednja prireditev (Celjska kulturnica)

Osrednji dogodek festivala je bil v soboto zvečer - literarni večer s profesorjem Živkovićem. Skozi pogovor z Bojanom Ekselenski je predstavil svoj izjemni literarni opus in zraven navrgel marsikaj zanimivega o sodobni fantaziji kot vrhunski literaturi. V okviru predstavitve smo gledali nanizanke, posnete po njegovih delih in radijsko igro, ki jo je posnela angleška BBC.

Zaključili smo z družabnim večerom.

Nedelja, 12. 11. 2017 - 11:00: Celjska kulturnica

V nedeljo dopoldne je bil predstavljen tematski razpis za FANFEST 2, ki bo predvidoma septembra 2018. Izbor v festivalsko zbirko bo opravila mednarodna strokovna žirija izkušenih žirantov.

Na panelu o samozaložniških servisih je prof. Živković izpostavil pomen vlaganja v kakovostni prevod v ciljni jezik. Izpostavili smo problem anomalije monopolnega založnika, ki je tudi monopolni knjigarnar, kar močno zoži možnost prezentacije samozaložnikov, ki so nujni sestavni del kakovostne knjižne ponudbe.

Zadnji panel je bil o literarni kritiki v fantastiki. Prof. Živković, ki je tudi priznani literarni teoretik in kritik, je poudaril nekatere pasti pri kritiškem delu. Zlasti je problematično tlačenje fantastične literature v kalupe mladinske, otroške in trivialne literature. Pri tem preprostem kalupiranju gre za problem strokovne pomanjkljivosti kritika in ne problem fantastike.

Fantastika v svetovni literaturi predstavlja 70% vse leposlovne proze. Kot pri vseh stvareh je tudi tu 95 % trivialne literature, a 5 % je vrhunske. Seveda s trivialni literaturo ni nič narobe. Njen namen je tukaj in zdaj ponuditi literarno zadovoljstvo, a vrhunska literatura dobi ta status šele s časovno distanco, ko preživi zob aktualnega časa.