Fanfest 6 - Zaključena prva petletka Fanfesta

Uvodni nagovor na osrednji prireditvi v Celjski kulturnici

Fanfestu za 5. obletnico v 6. izdaji

Pravijo, da slika pove več, kot 1000 besed. Torej spodnja slikovna galerija prinaša za en konkreten roman zgodbe ...

Fanfest je oddelal prvo petletko. Preživel je koronsko zaprtje in upajmo, da bodo ti časi ostali samo bledeč spomin. A po svoje imamo srečo, saj smo distopijo živeli in preživeli. Nastalo je ničkoliko del nam ljubih žanrov.

Fantazijska književnost je vedno odsev časa, v katerem nastaja. Čeprav govori o tujih svetovih in bitjih, ima svoj temelj vedno tukaj in zdaj kot z domišljijo obogatena sedanjost. Kakovostna fantazija ni šund za na plažo in tudi ni zgolj otroško-mladinsko čtivo, kar še vedno mnogi mislijo.

Na tem festivalu moram pozdraviti goste, ki prihajajo iz Slovenije in bližnje tujine. Žal je nekaj gostov odsotnih zaradi bolezni, drugih obveznosti in logističnih nerodnosti.

Tako pozdravljam prof. dr. Zorana Živkovića in Tihomirja Jovanovića Tiko iz Srbije, Dragića in Andrijano Rabrenović iz črne gore, Vanjo in .... Krajnčević iz Hrvaške. Potem so tu domači gostje, grem kar po vrsti, kot sedijo.

O čem bomo govorili, recitirali in morebiti peli?

Najprej nas bo Mateja razveselila s svojo izjemno interpretacijo poezije iz Supernove 13. Sledil bo hiter prelet nove izdaje še vedno edine resne slovenske revije za fantastiko. Ker jo imate vsi v rokah, vas ne bom nadlegoval z očitnim.

Sledila bo osrednja sladica – prof Živković z Belo sobo in češnjo na vrhu fantazijske tore – Odisejo 2001. Še vedno me ob misli na film in zgodbo presune, kaj vse so bili sposobni davnega 1968.

Na koncu bomo rekli nekaj o srbski izdaji moderne slovenske fantazije. Tika, Andrej in jaz, vpleteni v projekt vam bomo iz prve roke povedali, v kaj smo se zagrizli in kaj je nastalo. Slovenska izdaja je, kot stranski produkt tega, nastala na mojih samozaložniških plečih. V antologiji je izbor iz prvih 10 številk Supernove.

Ko se nas boste naposlušali, pa vas vabim še na družabno, kako naj rečem, druženje.

Na tem mestu se moram zahvaliti donatorjem festivala, Mestni občini Celje, Cinkarni Celje, JSKD Celje in ZKD Celje ter seveda vsem, ki so, ste prispevali, tako ali drugače, da se lahko tu dobimo in slavimo fantastično lepo besedo.

Potekalo je nekako tako ...

V petek, 23. 9. so se zvečer zbrali tuji gostje iz Srbije in Črne gore. Od vabljenih so se udeležili:

 • Prof. dr. Zoran Živković, glavni gost festivala (Srbija)
 • Tihomir Jovanović Tika (Srbija)
 • dr. Dragić Rabrenović (Črna gora)
 • dr. Andrijana Rabrenović (Črna gora)

V soboto, 24. 9. se je odvijal glavni program.

  Predstavitev regionalnih festivalov ob 10h

Dragić in Andrijana Rabrenović sta predstavila črnogorski festival Refesticon in vse, kar se dogaja v zvezi z njim. Ravno Refesticon je omogič izredno močan porast ustvarjanja v Črni gori. Posebej je dobrodošla podpora ustvarjanju mladih, saj se tako omogoča dotok svežih avtorskih imen.

Zaupala sta tudi festivalsko temo za 11. Refesticon:

Transhumanziem.

Gre za izjemno pomembno stvar, saj smo v vedno večji dilemi, kam gre razvoj naše civilizacije in transhumanizem je eden od pomembnih vidikov tega.

Tihomir Jovanović Tika je predstavil srbsko dogajanje. SFTeracon društvo Sci-Fi pripravi nekako na 5 let, a redno izdaja svoj fanzin in vsakoletno regionalno zbirko Regia Fantastica. Do zdaj je bilo izdanih sedem izdaj, letos bo osma.

Tema 8. Regie Fantastice:

David Bowie

Predstavitev knjižnih izdaj in Supernove 12 ob 16h

Ob 16 uri smo se zbrali v butični knjigarni in antikvariatu Antika.

Najprej smo imeli "zamudnike" iz Zagreba. Vanja Kranjčević je predstavila Sferakon, najstarejšo in največjo regionalno konvencijo nam ljubih žanrov, ki je letos praznoval 44. ponovitev. Konvencija je tudi ena večjih v evropskem in tudi svetovnem merilu in Udruga Sfera je eno najpomembnejših tovrstnih društev tudi v šišrem pomenu. Društvo ima razvejano mednarodno sodelovanje in nudi izredno koristen servis vsem v regiji.

Jakob Konda je predstavil svoj fantazijski knjižni projekt Skrivnost srži. za zdaj sta bila objavljena dva dela predvidene trilogije. Posebej je treba izpostaviti okolje pripovedi, kje rimajo pomembno vlogo bitja iz staroslovenske mitologije.

Bojan Ekselenski je predstavil (na hitro) 12. in 13. številko Supernove in festivalski razpis.

Osrednja fetivalska prireditev ob 19h

Osrednja prireditev je bila tradicionalno v Celjski kulturnici. Najprej je Mateja Mohorko brala iz Supernove 13. Sledil je uvodni govor predsednika OO Fanfesta, Bojana Ekselenskega.

Mateja Mohorko je brala poezijo iz Supernove 13.

Sledila je malce podorbnejša predstavitev Supernov 12 in 13, zlasti rezultatov festivalskega razpisa, ki je obsegal dve temi:

 • Kaj, če so vse teorije zarote čista resnica?
 • Pravljična bitja iz središča Zemlje

Objavili smo tudi festivalski razpis za fanfest 7:

Prvi stik v Celju

Zgodba (pesem) mora obravnavati prvi stik z nezemljskim življenjem (inteligenco) v preteklosti, sedanjosti ali prihodnosti. Pripoved (ali pesem) mora biti vsaj nekako povezana s Celjem.

Tehnične zahteva:

 • Maksimalno 7500 besed (45.000 znakov s presledki) - dasiravno ne bomo dlakocepili, če bo malenkost več.
 • Elektronsko, breljivo z Wordom
 • Obvezno napisati svoje kontaktne podatke (vsaj ime in priimek).
 • Rok za pošiljanje (znameniti "deadline"): 1. 8. 2023
 • Kontaktni naslovi: fanfest.festival(afna)gmail.com, bojan.ekselenski(afna)gmail.com, celjsko.literarno(afna)outlook.com

 

Krononavt

Mednarodni razpis Krononavt je podaljšan do 15. 8. 2023.

Veljajo iste zahteve:

 • Do 7500 besed
 • V Wordu berljiv format
 • Kontaktni podatki

Da ponovimo vsebino razpisa:

Časovni potnik se vrne iz prihodnosti, da bi proučeval otroštvo osebe, ki ji je uspel pomemben preboj in je zaradi njenega dela prišlo do prelomne spremembe.

Ta oseba ne more z ničimer vplivati na okolje, niti nanjo ne more nič vplivati.

Predstavitev srbske izdaje antologije moderne slovenske fantastike "Svedočenja stranih svetova"

Antologija je skoraj popolnoma enaka slovenski izdaji, ki je izšla v samozaložbi. Edina razlika je poezija, saj je v srbski izdaji samo poezija avtorjev, ki sta sama prispevala prevod. Proza je vsebinsko enaka. Notri so tudi kratke avtorske biografije uvrščenih a vtorjev in avtoric.

Izbor je narejen iz prvih 10 številk Supernove. Izbor je opravil urednik revije.

Kot prevajalca sta se udinjala Bojan Ekselenski in Andrej Ivanuša.

Na festivalu so urednik srbske izdaje, Tihomir Jovanović in oba prevajalca opisali postopek materializacije antologije.

Predstavitev Bele sobe: Prof. dr. Zoran Živković

Prvi del programa profesorja Živkovića je bil posvečen njegovemu svežemu proznemu delu - precej obširnemu romanu Bela soba.

Namesto o vsebini je profesor prebral prevod iz kritike, objavljene v The Washington Postu.

Drobna novica: Bela soba bo izšla tudi v Sloveniji.

Drugi del programa prof. Živkovića je predstavljalo predavanje "Odiseja 2001 in njen pomen na znanstveno fantastiko".

Odiseja 2001 je izredno pomembno delo. Profesor Živković je izpostavil dva najpomembnejša prizora iz filma:

Let kosti opičnjaka, ki se vrne kot vesioljska ladja 3 milijone let kasneje.

Opis realnih navodil za uporabo WC-ja v breztežnostnem stanju. Arthur Clarke je razvil takšen WC in ga patentiral.

Film se ukvarja z razvojem človeštva, stiku z nezemljsko inteligenco in tudi transhumanizmom. Čeprav je bil film posnet leta 1968, je še vedno popolnoma konkurenčen. Posebni učinki so izjemno realisitčni in posebna zgodba je glasbena oprema. Spodaj je nekaj slik ...

Na koncu je bilo družabno srečanje. letos nas ni doletelo koronsko omejevanje ...

Nedelja, 25. 9. - zaključek festivala

Festival smo zaključili v Pokrajinskem muzeju, kjer smo si pod vodstvom direktorja Pokrajniskega muzeja, g. Staneta Rozmana ogledali Mesto pod mestom in spoznali zgodovino Celjskih grofov. Ogledali smo si tudi lobanje, ki jih hranijo v posebni sobi.